— / 10
Ciekawostki naukowe, czyli czym błysnąć w towarzystwie
Fidgeting Fat, Exploding Meat & Gobbling Whirly Birds and other delicious science moments
Karl Kruszelnicki
Hanna Turczyn-Zalewska
VI 2004
83-7404-016-5
288s. 125×185mm, oprawa twarda
24,90
popularno-naukowa
papier
Gdzie kupić |
||
---|---|---|
Sprzedawca | Format | Cena |
MadBooks.pl » | (dowolny) | ? |
Selkar.pl » | (dowolny) | ? |
Kumiko.pl » | (dowolny) | ? |
Skapiec.pl » | (dowolny) | ? |
Amazon.co.uk » | (dowolny) | ? |
W jaki sposób ruchliwość pomaga zrzucić wagę? • Jak wykorzystanie materiałów wybuchowych sprawia, że mięso staje się bardziej kruche i pozwala zaoszczędzić 14 milionów dolarów rocznie? • Czy z wiekiem nasze uszy naprawdę robią się coraz większe? Które zwierzę je najszybciej na świecie? • Czy Internet wynaleźli wojskowi? • Czy naprawdę każda gwiazda kina jest powiązana z Kevinem Baconem i czy może to przyspieszyć nasze połączenia internetowe? • Czy facet nazwiskiem Murphy rzeczywiście sformułował tzw. prawo Murphy’ego? • Dlaczego kanapka zawsze spada posmarowaną stroną do dołu? Dlaczego nasze komórki są tak ważne dla życia? • Czy bylibyśmy nieszczęśliwi, gdybyśmy byli uczuleni na seks i wodę… – ta książka odpowiada na najdziwniejsze pytania. Zabłyśnij w towarzystwie! Wykaż się wiedzą, intelektem i dowcipem!
Karl Kruszelnicki, znany australijski popularyzator nauki, pracował jako lekarz, inżynier, uczony, mechanik samochodowy, a nawet synoptyk w TV. Jest członkiem fundacji Julius Summer Miller na Uniwersytecie w Sydney. Wygłasza odczyty w szkołach w całej Australii, pomagając młodym ludziom zyskać całkiem nowe spojrzenie na wiele dziedzin nauki.