Nowe zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”.

KsiążkiKsiążki: Marek Konarzewski ‹Na początku był głód›

Marek Konarzewski ‹Na początku był głód›

Średnia ocena (głosów: 0)

— / 10

0
Zainteresowanych:
tytuł

Na początku był głód

autor

Marek Konarzewski

data wydania

24 VI 2015

wydawca

PIW

ISBN

978-83-64822-19-3

format

240s. 145×205mm

cena

30,—

WWW

nośnik

papier

Gdzie kupić

Sprzedawca Format Cena
MadBooks.pl » (dowolny) ?
Selkar.pl » (dowolny) ?
Kumiko.pl » (dowolny) ?
Skapiec.pl » (dowolny) ?
Amazon.co.uk » (dowolny) ?
Opis:

Wydanie drugie rozszerzone i uaktualnione

Jeśli porównamy czas trwania ewolucji człowiekowatych z upływem 12 godzin, to moment, w którym pojawił się Homo sapiens, przypadnie na ostatnie 20 minut, zaś cała historia rolnictwa zacznie się ledwie minutę przed godziną dwunastą! Ostatnie 10 tysięcy lat to w skali ewolucyjnej dosłownie mgnienie oka. To wtedy pojawiły się nieznane wcześniej, a dziś stanowiące podstawę wyżywienia produkty zbożowe i mleczne, mięso udomowionych zwierząt i rafinowany cukier. Zastąpiły one składniki diety paleolitycznej, zawierające kilkakrotnie mniej tłuszczu i cukrów. Czy mieliśmy dosyć czasu, by się przystosować do dietetycznej rewolucji? Bez spojrzenia wstecz, w zamierzchłą historię ewolucyjną naszego gatunku, nie sposób wyjaśnić przyczyn współczesnej epidemii otyłości, cukrzycy i chorób układu krążenia, a także biologicznych uwarunkowań wegetarianizmu i kanibalizmu czy też naszej słabości do przypraw i używek.

Nie jestem ani dietetykiem, ani też antropologiem. Nie próbuję również kreowania jeszcze jednej „cudownej diety”. Zamiast tego proponuję przyjrzeć się naszym zwyczajom żywieniowym oczami biologa-ewolucjonisty. Drugie wydanie mojej książki oparte jest głównie na najnowszych doniesieniach naukowych i prezentuje wiele nowych informacji w gruntownie odświeżonych bądź nowych rozdziałach. Pokusiłem się w nich o sformułowanie odpowiedzi na fascynujące pytania współczesnej biologii: czy nasz gatunek wciąż ewoluuje? Czy w następstwie procesów ewolucyjnych może dojść do dostosowania naszych organizmów do składników współczesnej diety? By udzielić na nie odpowiedzi, opowiadam intrygującą historię ewolucji zwyczajów żywieniowych Homo sapiens, która może pomóc w lepszym zrozumieniu nas samych

Marek Konarzewski

Recenzje

Brak recenzji. Może napiszesz...?

Z tego cyklu

Tego twórcy

Inne wydania

Komentarze