— / 10
Historia kanibalizmu
A History of Cannibalism
Nathan Constantine
Paulina Głuchowska
20 XI 2007
978-83-11-10871-4
240s. 130×200mm
29,—
papier
Gdzie kupić |
||
---|---|---|
Sprzedawca | Format | Cena |
MadBooks.pl » | (dowolny) | ? |
Selkar.pl » | (dowolny) | ? |
Kumiko.pl » | (dowolny) | ? |
Skapiec.pl » | (dowolny) | ? |
Amazon.co.uk » | (dowolny) | ? |
Na pierwszy rzut oka wydaje się, że definicja kanibalizmu jest bardzo prosta: według słownika Kopalińskiego, jest to „pożeranie osobników własnego gatunku”.
Kanibalizm tylko pozornie wydaje się jedynie odrażającym zwyczajem praktykowanym niegdyś przez dzikich, a obecnie przez jednostki psychopatyczne. Historia odsłania wiele złowrogich, lecz jednocześnie niezmiernie ciekawych – z perspektywy społecznej i kulturowej – cech ludożerstwa. Według autora, o tym procederze decydują potrzeba, powinność i pożądanie. Ludzie uprawiali kanibalizm, ponieważ tego od nich wymagano, ponieważ musieli i wreszcie – dlatego że chcieli (lub chcą). Po zjedzeniu wroga można było przejąć jego siłę, spożywając jeńca zyskiwało się przychylność bogów, często też, nawet w XX wieku, konsumpcja ciała bliźniego zapewniała przetrwanie głodu. Dewianci zaś zjadają ludzi pragnąc zaszokować społeczeństwo. Zapraszamy do poznania tego mrocznego i niesamowitego zakamarka dziejów ludzkości…