Nowe zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”.

KsiążkiKsiążki: Jarosław Dumanowski, Magdalena Kasprzyk-Chevriaux ‹Kapłony i szczeżuje›

Jarosław Dumanowski, Magdalena Kasprzyk-Chevriaux ‹Kapłony i szczeżuje›

Średnia ocena (głosów: 0)

— / 10

0
Zainteresowanych:
tytuł

Kapłony i szczeżuje

autor

Jarosław Dumanowski, Magdalena Kasprzyk-Chevriaux

data wydania

14 XI 2018

wydawca

Czarne

ISBN

978-83-8049-797-9

format

ePub, Mobipocket

cena

37,90

nośnik

E-book

Gdzie kupić

Sprzedawca Format Cena
MadBooks.pl » (dowolny) ?
Selkar.pl » (dowolny) ?
Kumiko.pl » (dowolny) ?
Skapiec.pl » (dowolny) ?
Amazon.co.uk » (dowolny) ?
Opis:

Opowieści o zapomnianej kuchni polskiej

„Kapłony i szczeżuje” to opowieść o kuchni tak dawnej, że już zapomnianej. Kapłon, czyli wykastrowany i tuczony kogut, był najpopularniejszym składnikiem potraw w pierwszej polskiej książce kucharskiej, szczeżuje były desperacką próbą urozmaicenia diety biedaków. Kuchnia to jednak nie tylko przepisy i dania, to także wiedza o przyrodzie, smaku i świecie – dopiero na tej podstawie decydujemy, co jest, a co nie jest jedzeniem. Staropolska sztuka kulinarna przez wieki była pod przemożnym wpływem religii: post nie oznaczał tylko jedzenia ryby w piątek, kuchnia koszerna wpływała na zwyczaje żywieniowe chrześcijan, a kulinarne przemyślenia świętych Piotra i Pawła przez stulecia kształtowały naszą żywieniową wyobraźnię.

Kuchnia polska, którą znamy, to twór stosunkowo nowy. Więc gdy szefowie kuchni prześcigają się w poszukiwaniu czegoś jeszcze bardziej zaskakującego, możemy sięgnąć do zapomnianej przeszłości. Możemy – „ku pokrzepieniu serc” – przypomnieć sobie oszołamiającą karierę znanego kiedyś w całej Europie „szczupaka po polsku”. Możemy cofnąć się do czasów, gdy „barszcz” oznaczał zupę z barszczu, gdy pasternak albo rzepa nie były tylko słowami ze staroświeckich przysłów, gdy kucharze i smakosze wiedzieli, jak się przyrządza żółtonosa czy sielankę. Do tej, zdawałoby się, przebrzmiałej, a jednak fascynującej wiedzy możemy sięgać także ku pokrzepieniu żołądków.

Recenzje

Brak recenzji. Może napiszesz...?

Z tego cyklu

Tego twórcy

Sztukamięs ze szlachtuza

Sztukamięs ze szlachtuza

Magdalena Kasprzyk-Chevriaux

premiera: 21 VII 2021

Inne wydania

Kapłony i szczeżuje

Kapłony i szczeżuje

Jarosław Dumanowski, Magdalena Kasprzyk-Chevriaux

premiera: 3 IV 2019

Kapłony i szczeżuje

Kapłony i szczeżuje

Jarosław Dumanowski, Magdalena Kasprzyk-Chevriaux

premiera: 14 XI 2018

Komentarze