Nowe zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”.

KsiążkiKsiążki: Aleksandra Zaprutko-Janicka ‹Dwudziestolecie od kuchni›

Aleksandra Zaprutko-Janicka ‹Dwudziestolecie od kuchni›

Średnia ocena (głosów: 0)

— / 10

0
Zainteresowanych:
tytuł

Dwudziestolecie od kuchni

autor

Aleksandra Zaprutko-Janicka

data wydania

11 X 2017

wydawca

Znak

ISBN

978-83-240-4234-0

format

288s. 135×210mm; oprawa twarda

cena

39,90

WWW

nośnik

papier

Gdzie kupić

Sprzedawca Format Cena
MadBooks.pl » (dowolny) ?
Selkar.pl » (dowolny) ?
Kumiko.pl » (dowolny) ?
Skapiec.pl » (dowolny) ?
Amazon.co.uk » (dowolny) ?
Opis:

Kulinarna historia przedwojennej Polski

Niesamowita zaradność, wyśmienite potrawy, jedyny w swoim rodzaju smak

Mężczyźni pomogli im odzyskać dla Polski niepodległość.
Ale to one zapewniły Rzeczpospolitej przetrwanie

Kraj wyniszczony wojną, jakiej świat jeszcze nie widział. Miliony rodzin żyjące w skrajnej biedzie. Galopujące ceny, fałszerze żywności i oszuści żerujący na ludzkiej krzywdzie. Poznaj odarte z kłamstw i mitów oblicze niepodległej Polski. II Rzeczpospolita też była polem walki, a nowym frontem okazały się kuchnie, spiżarnie i miejskie targi.

Aleksandra Zaprutko-Janicka, autorka bestsellerowej „Okupacji od kuchni”, zabiera czytelników w czasy szokujących kontrastów. Arystokratyczne rauty zestawia z wielkim kryzysem, zmuszającym wiejskie rodziny do żywienia się trawą i korą. Pisze o niesamowitym postępie technicznym, który na zawsze odmienił życie gospodyń. Ale też o emancypacji polskich kobiet, które nie chciały, by dłużej mówiono im, że całe życie mają spędzić przy garach. Pokazuje niezwykłą zaradność, oszczędność i przedsiębiorczość naszych prababć. Zdradza tajniki dawnej gastronomii, wyjaśnia, czym był street food 80 lat temu i jak kobiety łączyły pracę zawodową z opieką nad domem i dziećmi.

„Dwudziestolecie od kuchni” to coś więcej niż książka o kulinarnych dziejach naszego kraju. To również zbiór wciąż aktualnych porad oraz dowód na to, że historia przedwojennej Polski nie należy wyłącznie do mężczyzn.

Recenzje

Brak recenzji. Może napiszesz...?

Z tego cyklu

Tego twórcy

Okupacja od kuchni

Okupacja od kuchni

Aleksandra Zaprutko-Janicka

premiera: 9 IX 2015

Inne wydania

Dwudziestolecie od kuchni

Dwudziestolecie od kuchni

Aleksandra Zaprutko-Janicka

premiera: 9 X 2017

Komentarze