Nowe zasady dotyczące cookies

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej „Polityce Cookies”.

KsiążkiKsiążki: Marc-André Selosse ‹Nigdy osobno›

Marc-André Selosse ‹Nigdy osobno›

Średnia ocena (głosów: 0)

— / 10

0
Zainteresowanych:
tytuł

Nigdy osobno

tytuł oryginalny

Jamais seul

autor

Marc-André Selosse

tłumaczenie

Sławomir Królak

data wydania

24 IV 2019

wydawca

Wydawnictwo Literackie

ISBN

978-83-08-06861-8

format

488s. 143×205mm; oprawa zintegrowana

cena

59,90

WWW

nośnik

papier

Gdzie kupić

Sprzedawca Format Cena
MadBooks.pl » (dowolny) ?
Selkar.pl » (dowolny) ?
Kumiko.pl » (dowolny) ?
Skapiec.pl » (dowolny) ?
Amazon.co.uk » (dowolny) ?
Opis:

Wielki świat mikrobów, czyli jak bakterie i grzyby kształtują rośliny, zwierzęta oraz… cywilizacje!

Mikroorganizmy rządzą światem! Książka dla ludzi z przyrodniczym bakcylem

Mikroby, zarazki, bakcyle – te słowa wciąż budzą negatywne skojarzenia, ale współczesna nauka udowadnia, że żadna forma życia nie byłaby w stanie przetrwać, gdyby nie mikroorganizmy. Marc-André Selosse, profesor paryskiego Muzeum Historii Naturalnej i wykładowca m.in. Uniwersytetu Gdańskiego, zaprasza nas do fascynującego świata, którym rządzą mikroskopijni władcy, a dzięki tej władzy korzyści odnoszą wszystkie gatunki z człowiekiem na czele.

  • Wiele gatunków roślin nie byłoby w stanie wykiełkować, gdyby nie grzyby.
  • Krowa wcale nie jest zwierzęciem roślinożernym ­– żywi się mikroorganizmami, które hoduje wewnątrz swojego żołądka i dokarmia trawą.
  • Bez bakterii tworzących brodawki korzeniowe roślin motylkowych wegetarianie nie mieliby czym uzupełniać niedoborów białka.
  • Niektóre gatunki traw wpuszczają do swego wnętrza mikroskopijne grzyby, aby za pomocą wytwarzanych przez nie toksyn bronić się przed roślinożercami.
  • Piwo, wino, jogurty i sery to rezultat naszej symbiozy z mikroorganizmami.
  • Na centymetrze kwadratowym skóry dłoni żyje 100 milionów bakterii, a mikroorganizmy obecne w jogurtach poprawiają naszą pamięć i odporność na stres.
  • Mikroby zawleczone do Nowego Świata przez Europejczyków miały znacznie istotniejszy wpływ na zniszczenie cywilizacji prekolumbijskich niż broń i ognista woda.

Dajcie się zaskoczyć i porwać tej niezwykłej przyrodniczej opowieści. Spójrzcie razem z profesorem Selosse’em przez mikroskop, a zobaczycie świat takim, jaki jest naprawdę!

Recenzje

Brak recenzji. Może napiszesz...?

Z tego cyklu

Tego twórcy

Inne wydania

Nigdy osobno

Nigdy osobno

Marc-André Selosse

premiera: 24 IV 2019

Komentarze